Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
canon 6d współrzędne gps
#1
Witam. Używam puszki 6d i dziś po raz pierwszy potrzebne mi były współrzędne GPS miejsca zrobienia zdjęcia. W menu włączyłem wewnętrzny GPS a teraz nie potrafię wyciągnąć z pliku raw współrzędnych. Czy ktoś potrafi mi pomóc i podpowie jak to zrobić?
Andrzej
Andrzej
Odpowiedz
#2
A w czym otwierasz RAW?

Jak chcesz to zalinkuj tego rawa, to poszukamy tych współrzędnych.
Odpowiedz
#3
(03-05-2017, 19:13:49)MATIzz napisał(a): A w czym otwierasz RAW?

Jak chcesz to zalinkuj tego rawa, to poszukamy tych współrzędnych.

Plik jest zbyt duzy, by go załączyc do wiadomości a ja mam kilka zdjęć do odczytania współrzędnych.
Andrzej
Odpowiedz
#4
Wrzuć katalog do dropboxa lub google drive. 
Skopiuj link do katalogu i wrzuć tu lub do prywatnej wiadomości.
Odpowiedz
#5
(03-05-2017, 19:13:49)MATIzz napisał(a): A w czym otwierasz RAW?

Jak chcesz to zalinkuj tego rawa, to poszukamy tych współrzędnych.

Map Utility z oryginalnej paczki dołączonej do body
Andrzej
Odpowiedz
#6
Nie widziałem tego na oczy. 
Bez pliku RAW nie dam rady pomóc.
Odpowiedz
#7
Zapisz w jpg I sprawdza w Exif
Ucz swoje dzieci fotografii. Będziesz pewny że one nigdy nie będą mieć dość pieniędzy by kupić narkotyki Uśmiech
Odpowiedz
#8
(03-05-2017, 19:48:24)kattorna napisał(a):
(03-05-2017, 19:13:49)MATIzz napisał(a): A w czym otwierasz RAW?

Jak chcesz to zalinkuj tego rawa, to poszukamy tych współrzędnych.

Plik jest zbyt duzy, by go załączyc do wiadomości a ja mam kilka zdjęć do odczytania współrzędnych.

https://www.dropbox.com/sh/z6jn1b0qy1fcs...fZYqa?dl=0

Będę wdzięczny za pomoc w odczytaniu współrzędnych. Mimo tego chciałbym móc zrobic to samemu, bo mam jeszcze sporo cmentarzy do zinwentaryzowania. Bez tego się pogubię.
Andrzej
Andrzej
Odpowiedz
#9
elviskajot, dobrze Ci poradził:

zrób tak:
1. wywołaj rawa, tak aby powstał Ci plik . jpg (po prostu otwórz go i zapisz jako jpg. Na przykład na pulpicie)
2. w tego jpga klikasz PPM (prawy przycisk myszy) ---> Właściwości (na dole) ----> zakładka Szczegóły.
3. Scroll na dół, aż do pozycji GPS.

[Obrazek: Screenshot_2017-05-04_00-27-09.jpg]


Sz: 52.10.43
Dł: 21.14.16
Ten akurat, to Konstancin-Jeziorna, Polska


W razie problemów, pisz śmiało.
Odpowiedz
#10
(03-05-2017, 22:40:37)MATIzz napisał(a): elviskajot, dobrze Ci poradził:

zrób tak:
1. wywołaj rawa, tak aby powstał Ci plik . jpg (po prostu otwórz go i zapisz jako jpg. Na przykład na pulpicie)
2. w tego jpga klikasz PPM (prawy przycisk myszy) ---> Właściwości (na dole) ----> zakładka Szczegóły.
3. Scroll na dół, aż do pozycji GPS.

[Obrazek: Screenshot_2017-05-04_00-27-09.jpg]


Sz: 52.10.43
Dł: 21.14.16
Ten akurat, to Konstancin-Jeziorna, Polska


W razie problemów, pisz śmiało.

bardzo dziękuję
Andrzej
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Nikon D810 czy Canon 5dMarkIII Santa Spotty 9 782 02-03-2017, 19:44:07
Ostatni post: jurek
  Canon 100d/Canon 1300d/Nikon d3300 arczik87 6 947 02-12-2016, 23:52:05
Ostatni post: dhpaulus
  Canon dx-opinie użytkowników waldemar b 6 2,342 29-10-2016, 22:13:14
Ostatni post: NonSens
  użuwany canon 40d elswein 2 1,762 01-10-2015, 16:57:50
Ostatni post: JacJac
  Canon 700D vs Nikon D5200 filmowanie Wujmer 8 3,204 08-08-2015, 19:42:50
Ostatni post: jurek
  Canon IXUS 265 HS czy Canon PowerShot SX600 HS czy Canon PowerShot SX270 HS grollas 11 7,937 20-06-2015, 22:08:24
Ostatni post: jurek
  Canon 550D Daen 0 1,673 11-05-2015, 20:33:45
Ostatni post: Daen
  Canon 7DII drex 5 2,485 24-04-2015, 20:42:44
Ostatni post: drex
  Instrukcja obsługi canon 5d mark I howi 2 1,888 12-02-2015, 19:00:21
Ostatni post: howi
  zamiana canon 600d na 70d howi 12 4,493 08-02-2015, 22:41:35
Ostatni post: kain

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Menu