Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Timelaps nocą Ustawienia aparatu
#1
Uśmiech 
Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem aparatu Canon 600D. Interesuję się bardzo techniką animacji poklatkowej dlatego też wybrałem się ostatnio do miasta aby wypróbować aparat przy użyciu właśnie tej techniki. Udało mi się zrobić krótki film (aż 8s Duży uśmiech) tylko obraz jest jakby mało ostry dlatego też pojawia się pytanie jak wykonywać ujecia nocne do timelapsu tak aby pierwszy oraz drugi plan był ostry. Wiem że wszystko zależy od przesłony, tylko że wartość większa sprawi że zdjęci będzie ciemne a zwiększenie czasu naświetlania sprawi że ( w tym wypadku) ludzie których chcę fotografować będą rozmazanymi śladami ze względu na czasy naświetlania. Chyba że się mylę lub jest inny sposób.

Do czego zmierzam. od 16-18 w moim mieście jest jarmark bożonarodzeniowy. Idealna okazja aby wykorzystać aparat do timelapsu. Chciałbym się przygotować by nie popełnić żadnego błędu w trakcie cykania fotek.

Z góry dziękuję za pomoc. Uśmiech

Wcześniej wspomniany film z ostatnich ujęć (pierwszy jaki zrobiłem, swoją drogą): Timelaps

Sprzęt: Canon EOS 600D
Obiektyw1: EFS 18-55 mm f4.0-25
Obiektyw2: 50mm f1.8-22
Odpowiedz
#2
czas, przesłona i ???

CZUŁOŚĆ , 

podbij ISO :-)
Już więcej nie postuje !!!
Odpowiedz
#3
(08-12-2016, 18:51:55)tsergairl napisał(a): czas, przesłona i ???

CZUŁOŚĆ , 

podbij ISO :-)

Tak tylko boję się że będzie ziarno :/ Przy testach w pokoju na zwykłym oświetleniu w nocy F20 i czas naświetlania 1/4 muszę mieć iso 3200 żeby w miarę szybko cykał foty i żeby było coś widać ;/
Odpowiedz
#4
(08-12-2016, 21:15:00)frisson napisał(a):
(08-12-2016, 18:51:55)tsergairl napisał(a): czas, przesłona i ???

CZUŁOŚĆ , 

podbij ISO :-)

Tak tylko boję się że będzie ziarno :/ Przy testach w pokoju na zwykłym oświetleniu w nocy F20 i czas naświetlania 1/4 muszę mieć iso 3200 żeby w miarę szybko cykał foty i żeby było coś widać ;/

a dlaczego przysłona aż f20 ??? 
spokojnie zejdź z przysłoną do f9 czy nawet f11 i zyskasz na iso i czasie naświetlania.
no i nie warto porównywać oświetlenia wnętrza z tym co jest na dworze. warunki będą zupełnie inne a Ty będziesz musiał się szybko przestawić.
"One exposure per motive!
ZŁO KONIECZNE ... aczkolwiek dziękuję słońcu za światło Oczko
gdybacz, użyszkodnik i maruda. czasem trzyma aparat w łapach i stara się go nie upuścić.




Odpowiedz
#5
No i jak Frisson? udało się  zrobic timelapse? pochwalisz się wynikami?
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wybór aparatu pawel78 43 4,613 11-01-2017, 16:28:52
Ostatni post: Pawulon
  Wybór aparatu - CANON IXUS 265 czy PowerShot SX600 HS karolinaw 0 1,408 10-05-2015, 18:04:59
Ostatni post: karolinaw
  Potrzebna pomoc w doborze aparatu. ania92 7 1,452 13-06-2013, 16:30:29
Ostatni post: axidus821
  karta do aparatu pomocy black.maus 28 4,740 20-04-2013, 04:38:28
Ostatni post: jurek
  Prośba o identyfikacje aparatu Daamer87 12 2,334 11-03-2013, 19:15:51
Ostatni post: admin2
  Rozwianie wątpliwości odnośnie wyboru, oraz na co uważac podczas kupna aparatu? Laris 1 1,499 03-02-2013, 23:12:09
Ostatni post: drsemen
  Timelaps JacJac 19 3,753 03-06-2012, 16:30:23
Ostatni post: jun1or
  600D ustawienia kamery wally 5 1,673 24-05-2012, 10:15:56
Ostatni post: kain
  Problem z kupieniem aparatu emmm89 6 1,436 19-02-2012, 14:20:49
Ostatni post: jurek
  Obiektyw fisheye dla aparatu Canon 1000D ningen-kun 4 2,573 15-12-2011, 20:41:40
Ostatni post: tsergairl

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Menu