Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z wywoływaniem RAW-ów
#1
Witam
Może ktoś z szanownych użytkowników jest w stanie mi pomóc. Zacząłem zapisywać zdjęcia w formacie RAW z zamiarem ich wywoływania. Jako programu używałem DPP 4 i można powiedzieć, że było ok.
Kiedy jednak swoje RAWY zrzuciłem do programu RAW Therapee obrabiane zdjęcia przybrały odcień fioletowo- różowy.
I teraz pytanie. Jak zrobić aby RAWY w RawTherapee w procesie wywoływania zachowywały się jak JPEGi, chodzi mi o stronę wizualną a bym mógł widzieć kolory.
Z góry dziękuję
Odpowiedz
#2
(13-08-2015, 08:14:17)jarek30ns napisał(a): Jak zrobić aby RAWY w RawTherapee w procesie wywoływania zachowywały się jak JPEGi, chodzi mi o stronę wizualną a bym mógł widzieć kolory.

kompletnie nie rozumiem sensu pytania.
nie widzisz teraz kolorow jesli otworzysz raw w RT ?

nie bardzo rozumiesz sens raw.u

raw nigdy nie moze i nie powinen sie zachowac jak jpeg .
rawa nie mozesz zmienic .
mozesz go wywolac w jakiejsc przestrzeni barwnej najczesciej RGB i to jeszcze nie jest dlugo jpeg.

jpeg to rodzaj kompresji , pojawi sie dopiero w momencie jesli zapiszesz ten obraz RGB w kompresji jpeg.

dopoki nie zapiszesz obrazu, nie mozna mowic o jpeg , gdyz jeszcze nie stosowales zadnej kompresji.
Odpowiedz
#3
(13-08-2015, 08:53:53)Dusza Marysi napisał(a):
(13-08-2015, 08:14:17)jarek30ns napisał(a): Jak zrobić aby RAWY w RawTherapee w procesie wywoływania zachowywały się jak JPEGi, chodzi mi o stronę wizualną a bym mógł widzieć kolory.

kompletnie nie rozumiem sensu pytania.
nie widzisz teraz kolorow jesli otworzysz raw w RT ?

nie bardzo rozumiesz sens raw.u

raw nigdy nie moze i nie powinen sie zachowac jak jpeg .
rawa nie mozesz zmienic .
mozesz go wywolac w jakiejsc przestrzeni barwnej najczesciej RGB  i to jeszcze nie jest dlugo jpeg.

jpeg to rodzaj kompresji , pojawi sie dopiero w momencie jesli zapiszesz obraz w kompresji jpeg.

dopoki nie zapiszesz obrazu nie mozna mowic o jpeg , gdyz jeszcze nie stosowales zadnej kompresji.

dziękuję za odpowiedź, niewiele to pomogło.
mam świadomość, że rawa należy wywołać, tylko czym się kierować kiedy wszystko jest różowo fioletowe. Powtórzę się, odnosząc do dpp, gdzie tryb wywoływania rawów ,,podpowiadał,, kolory. W dpp raw wygląda jak jpeg i nie mówię tutaj o kompresji do jpeg tylko o tym co widzą oczy na monitorze, kiedy mogę stwierdzić co jest czerwone, a co powiedzmy niebieskie. O to tez zapytałem odnośnie RT czy jest taka możliwość.
Raz jeszcze dziękuję za odpowiedź
Odpowiedz
#4
alez oczywiscie ze istnieje taka mozliwsc.
to jest najwiekszy sens raw u zeby nie wywolywac automatycznie, choc tez mozna.
Nie do konca rozumiem Twoja uwage ze nie widzisz kolorow.
Powiedzmy , ze widzisz obraz kolorowy , tylko nie jest taki jakbys sobie zyczyl

kolor zmieniasz suwakiem temperatury - podobnie jak w dpp - mozesz ustawic jak sobie zyczysz.
mozna kliknieciem pipety balansu bieli na szara plaszczyzne ( spot WB).

mam teraz RT zdeinstalowany , wiec nie napisze dokladnie krok po kroku gdzie co jest , raczej z pamieci

masz z prawej strony zakladke kolor , naciskasz ja i ustawiasz kolory jak chcesz.
ten profil obrobki mozeszesz zapamietzac i jako postprocessing profil uzywac na przyszlosc.

jesli masz jakas duza odchylke barwna to jest to najpewniej kwestia profilu postprocessing jaki teraz stosujesz.
pobaw sie przyciskami z prawej strony ( expozycja , color itd ) - bez tego nie ma sensowenj obrobki raw u.
Sprawdz wszystkie nastawy w profilach postprocessing jakie masz do dyspozycji , jestem pewien ze przy ktorejs bedzie ok - np " auto"

jesli chcesz automatycznie konwersji raw do rgb to wystarczaja inne programmy jak np picassa , albo w ogole robic to wprost w aparacie czyli jpegi.

dopisek

teraz widze - uzywasz najnowszy c 760d

sprawdz w specyfikacji RT czy obsluguje ten aparat, czy aby tutaj nie ma jakis klockow.
Odpowiedz
#5
Dziękuję raz jeszcze...
Spróbuję kolejny raz. Może w błąd wprowadzają filmiki w necie na których ,,pan,, odpala RT wrzuca zdjęcia i suwaczkami sobie przesuwa na fotkach które wyglądają jak zdjęcia, a nie jak rawy.
Dzięki za odpowiedzi
Odpowiedz
#6
teraz widze - uzywasz najnowszy c 760d

sprawdz w specyfikacji RT czy wersja jakiej uzywasz obsluguje ten aparat, czy aby tutaj nie ma jakis klockow.
Odpowiedz
#7
Witam
mam taki sam problem jak jarek30ns
Mam eosa 760d i w raw therapee nie moge obrobic zdjecia.
jarek30ns jak sobie poradziles? będe wdzieczny za podpowiedz


Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#8
Do 760d musisz mieç wersje co najmniej 4,1
Ucz swoje dzieci fotografii. Będziesz pewny że one nigdy nie będą mieć dość pieniędzy by kupić narkotyki Uśmiech
Odpowiedz
#9
Zacznijmy od początku.
Co to jest RAW?
RAW (ang. surowy) tak naprawdę nie jest formatem pliku. To po prostu zapis danych z matrycy światłoczułej, niepoddany żadnej obróbce. Dopiero z tych danych tworzony jest plik JPG. Każdy producent aparatów ma własny standard RAW: u Canona są to pliki z rozszerzeniem CRW, u Nikona - NEF, w Minolcie - MRW, w aparatach Pentaksa - PEF, w Sony zaś ARW.



Programów do obróbki RAW jest sporo. Poczynając od skomplikowanych aplikacji, takich jak Photoshop czy PaintShop Pro, przez dedykowane programy komercyjne jak Adobe Lightroom, Bibble Pro czy LightZone, aż po darmowe RAW Therapee, RAW Shooter Essentials czy działający w linii poleceń DCRAW. Wielu producentów dodaje do aparatów własne programy do obróbki RAW
"Jestem nędzarzem, posiadam tylko marzenia. Rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach.”
Odpowiedz
#10
Hej, mam problem, próbuję konwertować zdjęcia RAW na JPG w programie PhotoScape. Zdjęcia wychodzą fioletowe, nawet przy auto balansie bieli. Dlaczego tak się dzieje i co z tym zrobić, żeby było wszystko ok? Pozdrawiam
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem - canon 60d - err20 seok 11 1,407 11-03-2017, 23:53:35
Ostatni post: elviskajot
  problem z canon 80D (wbd.lampa blyskowa) gladiac 4 1,186 12-11-2016, 23:32:31
Ostatni post: jurek
  CHDK canon problem z oprogramowaniem yolo95 0 1,383 12-06-2015, 14:23:10
Ostatni post: yolo95
  Problem z ostrością Canon 1100D + Tamron 18-270 krzysiek86 20 6,688 02-06-2015, 19:14:06
Ostatni post: krzysiek86
  Problem z kolorystyką jojo 71 11,195 20-04-2015, 06:38:26
Ostatni post: raagoon
  problem z obróbką skóry jojo 9 2,456 12-04-2015, 17:50:56
Ostatni post: jojo
  Problem z Canon 1100d + 28-135 mm zielonn 2 2,782 23-09-2014, 14:32:21
Ostatni post: Tartufe
  Problem z Timelampsem w D60 torek 2 1,341 05-07-2014, 10:41:25
Ostatni post: torek
  Problem z lampą błyskową Canon Speedlite 380 EX kamzie89 1 1,440 14-05-2014, 17:41:54
Ostatni post: drsemen
  Canon 650d Problem z czasem filmowania cooter 4 1,642 23-02-2014, 15:45:33
Ostatni post: Gabir90

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Menu